Ako funguje uzávierka na zrkadlovkách v spomalenom videu

On 15. februára 2015 by fotograf

Ako funguje clona digitálneho fotoaparátu väčšina z nás vie. Koniec-koncov stačí sa pozrieť cez objektív s ručným ovládaním clony a hneď sú vidieť lamely, uzatvárajúce prístup svetla do fotoaparátu. Najčastejšie je tam sedem alebo deväť lamiel, ktoré sa postupne sťahujú k sebe a clonia snímač alebo kinofilmové políčko. Veď tieto lamely sú často zobrazované. Ale vedeli ste, ako funguje závierka?

Kým clona reguluje množstvo svetla, vstupujúce do fotoaparátu, veľkosťou otvoru a tým vplýva aj na hĺbku ostrosti, tak závierka púšťa nastavenú hladinu svetla na snímač a svojou rýchlosťou rozhoduje o rozmazaní pohybujúceho sa objektu alebo jeho „zamrazení“ a tým rozhoduje o ostrosti fotografie. Niektoré časy sú až fascinujúce. Ako môže nejaký mechanický prvok pohybovať sa rýchlosťou 1/8000 sekundy? Tieto otázky si už nemusíte klásť, ako to funguje u digitálnej zrkadlovky je vidieť na nasledovnom videu.



Tak čo hovoríte na tieto spomalené vysokorýchlostné videá? Čuduje sa niekto, že potom digitálna zrkadlovka nižšej triedy má životnosť len sto tisíc záberov? Veď to malé zrkadlo a uzávierka sa slušne namakajú! Odteraz si už dávam pozor, kedy snímam zábery sériovo a kedy mi to stačí aj štandardne. Veď aj ja chcem, aby mi môj fotoaparát vydržal čo najdlhšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.