Kompakty nebývajú prachotesné

On 13. septembra 2016 by fotograf

Tak som práve vyradil z používania malý kompaktný digitálny fotoaparát Canon A2500. Po dvoch rokoch používania. Mechanicky stále dobre funguje (objektív zoomuje bez problémov), baterka je stále dobrá, na SD kartu zapisuje bez problémov. Skvelo zaostruje a nemá problém správne zacloniť. Len na snímkach sa objavili tmavé škrvny.

Pri fotení proti rozmanitému pozadiu na široké ohnisko sú takmer neviditeľné. Ale pri priblížení alebo proti jednofarebnej ploche sú tie škrvnky viditeľné, ba priam až rušivé. Ako keby som fotografoval cez roj múch.

karancsag

Škvrny na fotkách sú na tých istých miestach bez ohľadu, aký zoom nastavím. Len pri širokom ohnisku sú menej viditeľné, pri maximálnom priblížení sú vyslovene rušivé. A objavili sa náhle.

Pri analýze toho, čo spôsobilo tento problém, že Canon A2500 je prakticky nepoužiteľný, som si musel uvedomiť, ako som sa k nemu správal v posledných mesiacoch.

Kúpil som ho pred vyše dvomi rokmi. Tým nechcem povedať, že nedávno padla záruka, lebo to s dvojročnou záručnou lehotou nemá nič spoločné. Ba dokonca som tento kompakt takmer vždy nosil v pevnom puzdre. Tu by som zdôraznil slovo takmer. Pretože v jarných a letných mesiacoch tohto roka som takmer každý deň chodil popoludní do záhrady, kde sme sadili ovocné stromy, kríky, pestovali zeleninu a ja som si tu zriadil malú stolársku dielňu, kde som vyrábal rôzne pomôcky a stojany do záhrady aj domu. A hneď po vystúpení z auta som vybral Canon z puzdra a vložil ho do vrecka montériek.

Hoci som v tom vrecku takmer nikdy nič iné nenosil, neubránil som sa tomu, že vrecko bolo plné prachu. Ba dokonca som niekoľkokrát musel odstraňovať prach aj z objektívu, hoci je vo vypnutom stave krytý lamelami. Pár krát som prach odstraňoval aj z plášťa objektívu. A hoci som sa snažil udržiavať si vrecká nohavíc čisté, prach sa tam vždy dostal a dostal sa na fotoaparát. A nie len naň, ale aj dovnútra.

Podľa správania sa zoomu to vyzerá, že prach sa dostal na snímač fotoaparátu. Keď som podľa návodu na internete rozobral plášť tohto kompaktu, našiel som pod ním množstvo prachu. Nemal som ale odvahu odstraňovať LCD a jeho prípojné ploché vodiče, aby som sa dostal k snímaču. Tým by som pri mojej šikovnosti iste celý foťák dorazil. Nemá to cenu, keď za cenu pod sto eur môžem kúpiť akýkoľvek iný kompakt, ktorý budem môcť nosiť do záhrady alebo na bicyklovanie. Ale už vždy po expozícii pôjde naspäť do puzdra.

Pretože malé lacné kompakty nie sú prachotesné. Hoci predtým dobre slúžil poldruha roka, stačilo pár mesiacov práce s drevom, kde o prach nie je núdza, a je po foťáku. Zvykol som si naň a je mi za ním ľúto. Teraz som vo fáze, kedy si vyberám nový kompakt. Mám aj iné fotoaparáty, ale výhoda kompaktov je, že sa ľahko zmestia do vrecka. Len to vrecko musí byť naozaj čisté.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.