Fotoaparát zo záložne? A prečo nie?

On 7. septembra 2017 by fotograf

Kúpiť si fotoaparát nemusí byť také jednoduché. Najmä keď máme svoje predstavy, ako by mal vyzerať a čo by mal vedieť a potom sa pozrieme na cenovku v letáku alebo v eshope. A netýka sa to len zrkadloviek a ich príslušenstva. Aj dobre vybavený kompaktný fotoaparát môže svojou cenou nejedného potenciálneho kupca ohúriť. No ale skutočne musíte kúpiť len nový foťák v predajni? Nestačil by vám fotoaparát aj používaný, ale v dobrom stave? Najmä ak nie ste si istý, ako sa vám s ním bude pracovať.


To nebol môj prípad. Vedel som, akým spôsobom budem s foťákom zaobchádzať, kde ho budem používať a aj to, ako nakoniec všetko dopadne. Mal som za sebou totiž jednu nemilú skúsenosť.

Okrem zrkadlovky veľmi často používam aj kompaktný fotoaparát. Fotiť s ním je pohotové, nenápadné, aj keď kvalita fotiek sa so zrkadlovkou s dobrým objektívom samozrejme porovnávať nedá. Ale pri výletoch na bicykli alebo počas práce v záhrade je kompakt lepšou voľbou. Lenže pokiaľ na bicykli je foťák v brašni a v čistom prostredí, na záhrade alebo v stolárskej dielni už tak čisto nie je. A jedného dňa sa na mojom obľúbenom kompakte objavili nečistoty nie len na povrchu, ale aj vo vnútri, na šošovke. Vyčistiť sa to už nedalo.

Kupovať ďalší kompakt za vyše stovku s vidinou, že za pol roka ho budem zase vyhadzovať, sa mi vôbec nechcelo. To by ma to blogovanie o záhrade vyšlo dosť draho. Samozrejme som zisťoval, aký najlacnejší digitálny fotoaparát sa dá kúpiť, keď som na ulici zbadal záložňu. Tak som vošiel, či majú aj foťáky. V prvej prevádzke mi ponúkli len smartfony, že vraj fotia lepšie, ako foťáky. Somarina. No v druhej záložni už to bolo lepšie. Vo vitríne tam mali malú zrkadlovku Nikon D3200 so setovým objektívom. Nemať doma D5100, tak by som ju za tu smiešnu cenu kúpil. Aj som chvíľu zvažoval, či ju do záhrady predsa len nezobrať, ale nedávno som mal možnosť presne s rovnakým fotoaparátom fotiť na modelárskom preteku, kde ma kamoš požiadal, nech mu s jeho foťákom pre neho urobím nejaké fotky, lebo jemu to nejde a viem, ako ma zlostilo, že hoci podobné telá, každé má iné ovládanie.

No hneď vedľa ležal kompakt s 8 Mpix čipom a na dve tužkové baterky, môj obľúbený zdroj energie, pretože mám dosť akumulátorov GP Recyko 2050 aj kvalitnú nabíjačku. Za dvacku zmenil majiteľa a aj s ním fotografujem všetko, čo v záhrade alebo dielni robím, aby som mal fotografie do svojich článkov. A pri tej cene mi nebude vadiť, keď sa zase špina z vrecka mojich montériek znova dostane do vnútra foťáku a usadí sa na šošovke, aby mi znemožnila ďalšie fotografovanie. Zase zájdem do záložne, aby som si vybral iný malý a lacný fotoaparát, ktorého mi nebude ľúto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.