Úradník je hlupák

On 29. marca 2018 by fotograf

Nedávno som sa stretol s človekom, ktorý vedie pracovisko, na ktorom som pracoval pred tridsiatimi rokmi. Súčasťou náplne mojej práce bolo aj fotografovanie. V tom čase samozrejme neexistovali digitálne fotoaparáty, fotilo sa všetko na film. Pri našej debate došlo aj na toto fotografovanie a porovnanie vtedajšej a súčasnej techniky.


A spomínal som aj to, ako som asi rok bojoval za to, aby v mojej výbave poškodený fotoaparát, ktorý nefotil, bol vymenený za nový prístroj, aby som mohol prácu, za ktorú som platený, vykonávať. I stalo sa a raz som si z krajského mesta doviezol novučičkú kinofilmovú zrkadlovku Praktica MTL 5-B.

Praktica MTL 5

ˇ

Na dokreslenie kontextu, vtedy organizácie neplatili za tovar peniazmi, stačilo mať podpísanú objednávku. A pre vypísanie objednávky musel byť rok predtým schválený nákup a pridelené finančné prostriedky na plánovacom odbore, čo už také jednoduché nebolo.

Proti môjmu súkromnému Zenitu 11 bola MTL 5-B špičkovým fotoaparátom s objektívom 1,8/50. Zo staršieho foťáku mi ešte ostali dva objektívy v koženom puzdre, 135 mm teleobjektív a 28 mm širokáč. Všetko v poctivom kovovom polstrovanom kufríku, vždy v aute v pohotovosti, kartóny 21 a 24 DINových filmov pribalené.

Tak vraj tento funkčný historický fotoaparát nedávno vyraďovali. A môj známi mal o tento technický skvost záujem. Ale úradník trval na svojom. Fotoaparát je zaradený do majetku a jeho vyradenie musí byť sprevádzané predpísanou dokumentáciou a spôsobom vyradenia. Darmo, že je funkčný, hoci na kinofilm sa už dávno nefotí a veľa ľudí to ani nevie. Darmo, že by bol ozdobou poličky a predmetom dokumentácie dávnominulej doby. Keď vyradiť, tak vyradiť. A znehodnotiť. Musí dostať ranu kladivom a úradnú pečiatku, že bol pred vyradením zlikvidovaný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.