Fotky na stene

On 26. januára 2017 by fotograf

Tento krát nebudem hovoriť ani tak o fotografovaní, ako o fotkách. Vytlačených, skutočných.

Kamarátka totiž oslavovala narodeniny.

Sme už vo veku, kedy si všetko čo potrebujeme kúpime, a zvyšok nás nejako netrápi, takže som mal celkom problém vybrať jej niečo, čo by využila. Našťastie sa však len pred nedávnom presťahovali do nového bytu, a mňa hneď pri prvej návšteve zarazili prázdne steny.

Stále sa len “zabývavajú” v novom, a tak som sa rozhodol darovať jej obraz zo svojich fotografii.

Vybral som si zo svojich najpodarenejších scenérii, ktoré sa jej dosť páčili, a chcel som si nechať vytlačiť fotografiu na plátno. A tu to začína.

fotoobraz

Obvykle tlač mojich fotiek rieši niekto iný, takže táto oblasť bola pre mňa pole neorané.

Prešiel som niekoľko stránok, a zistil som, že mám v podstate 3 možnosti:

  1. Nechať si vytlačiť fotku ako plagát – túto možnosť som zavrhol, lebo poznám kamarátovu ženu. Nezniesla by na stene ani plagát od Warhola (a teda že by stál majland).
  2. Vytlačiť fotku na PVC dosku – celkom fajn možnosť, kvalitou sa tomu vyrovná máločo. Vydrží, nepretrhne sa, nemení časom farby … ale nebol som si istý, či je to presne to čo hľadám
  3. Tlač fotky na plátno – možnosť ktorú som si nakoniec vybral. Prečo? Asi by som povedal, že “zo zvyku”. Prišlo mi to najprirodzenejšie, a najmenej rušivé v priestore. Navyše, textúra plátna sa zachováva, takže to pridalo fotke trocha na zaujímavosti.

Prešiel som si viacero stránok, ponúk je vážne dosť. Nakoniec som však išiel cez Onlineposter.sk. Presvedčilo ma to, že už tlačili aj fotky na výstavy fotografov, takže som predpokladal istú kvalitu.

Cez relatívne jednoduchý interface som nahral fotku. Priamo v programe sa dali upraviť nastavenia ako jas či kontrast – ja som sa s týmito nastaveniami pohral už dávno, keďže som vychádzal z RAW formátu a upravil som si ho pred konvertovaním na PNG, ale pre “amatérov” je to pekný spôsob ako si fotky poupraviť. To isté platí aj o filtroch – základné druhy ako sépia, čiernobiela fotka či negatív dokážu s niektorými fotkami divy.

foto obraz

Na lámanie chleba prišlo na poslednú chvíľu, lebo fotka mi prišla akurát včas – len deň pred oslavou. Nečakal som zázraky, ale dočkal som sa super kvality za dobrú cenu. Nedošlo k žiadnej zmene farieb, a plátno vyzeralo aj z blízka veľmi dobre.


Skúsil som to raz, a určite by som do toho išiel znova. Za fotku na plátne (teda konkrétne tú z onlineposter) sa určite nemusíte hanbiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.