Aké batérie do fotoaparátu

Aké batérie do fotoaparátu  
Či už používate malý kompaktný foťáčik alebo veľkú zrkadlovku, bez elektrickej energie sa pri fotografovaní nezaobídete. Takže súčasťou prípravy na fotenie je aj starostlivosť o zdroje energie. Okrem sviatočných fotografov, ktorí používajú alkalické jednorázové batérie všetci ostatní majú vo svojej výbave nabíjacie akumulátory a nabíjačky týchto akumulátorov. Ako si ale vybrať a ktoré z celého radu akumulátorov, ktoré sú na trhu?

 

 

 

d70-charger  
Problém výberu akumulátorov nemusia riešiť majitelia fotoaparátov, ktoré používajú špeciálne akumulátory, vhodné len pre ich fotoaparát, prípadne pre celý rad podobných fotoaparátov. Typicky sa jedná o akumulátory pre malé kompakty alebo pre zrkadlovky. Tie sú potom dodávané nie len s akumulátorovou batériou, ale aj príslušnou nabíjačkou. Nevýhodou je, pokiaľ zmeníte typ fotoaparátu alebo si dokúpte ďalší, že sa vám začínajú hromadiť rôzne typy nabíjačiek a pre každý foťák musíte baterku nabíjať v inej nabíjačke. Cestovať s takouto výbavou napríklad na rodinnú dovolenku znamená celkom objemnú batožinu 😉

Len keď fotografujete s takto vybaveným fotoaparátom dlhšie mimo civilizácie, vedľa fotiek naraz alebo je už akumulátor starší a má nižšiu kapacitu, je dobré si zaobstarať ďalší akumulátor a nosiť ho so sebou, aby ste mohli nafotiť viacej snímkov. Záleží len na vás, či si zakúpite originálny akumulátor alebo dáte prednosť nákupu napríklad cez ebay.com, kde narazíte síce na akumulátory s mierne nižšou kapacitou, ale zato s výrazne nižšou cenou. A možno si kúpite hneď akumulátory dva 😉

battery-2 Veľké množstvo fotoaparátov najmä nižšej triedy, ale aj battery gripy pre zrkadlovky umožňujú použitie batérií štandardných veľkostí, označovaných ako AA (tužkové) a AAA (mikrotužkové). Pre ľudí, ktorí fotografujú málo alebo len občas je výhodné kúpiť si do týchto prístrojov takzvané alkalické batérie namiesto lacných obyčajných batérií, a to z dvoch dôvodov. Alkalické batérie majú väčšiu kapacitu, teda umožnia vám urobiť na jednu sadu batérií viac fotografií. A súčasne majú pevnejšiu konštrukciu a nehrozí, že z nich vytečie po čase elektrolyt, ktorý zničí vnútro vášho prístroja. Ale aj tak by ste po skončení fotografovania mali tieto takzvané suché články vybrať z prístroja a uložiť mimo fotoaparátu.

digital-camera-2 Tužkové a mikrotužkové batérie a akumulátory sa do fotoaparátu vkladajú do príslušnej šachty a majú často spoločný kryt s pamäťovou kartou. Správny spôsob vloženia jednotlivých článkov a ich polaritu nájdete práve na dvierkach šachty alebo pod batériami. Nesprávne vloženie u starších prístrojov znamenalo ich elektrické zničenie, dnes sú prístroje vybavené poistkou, ktorá nedovolí prístroj zapnúť s nesprávne vloženými batériami.

Fotoaparáty napájajú najčastejšie dva alebo štyri články. Čo dáva spolu napätie 3 alebo 6 V pri použití suchých článkov (jednorazových batérií) alebo 2,4 a 4,8 V pri použití nabíjacích akumulátorov (NiMH a NiCd). Keďže batérie aj akumulátory pojmú len obmedzený objem elektrickej energie, tak je jasné, že prístroje na dva články budú schopné nafotiť menej snímkov, ako prístroje na štyri články. Prípadne že majú slabší blesk, menší zoom a menej iného vybavenia, náročného na elektrickú energiu.

aa-batteries Pri častom fotografovaní sa vyplatí zaobstarať si nabíjacie akumulátory. Po vyčerpaní energie z nich ich dáme do nabíjačky a po čase ich môžeme znova používať. Ak máme viacero sád akumulátorov, môžeme ich vo fotoaparáte meniť a fotografovať tak prakticky neustále. A navyše, prakticky kdekoľvek, či v meste, na dedine alebo horskom hoteli, v prípade núdze môžeme zakúpiť alkalické batérie a pomocou nich vždy presunúť fotografie z fotoaparátu do počítača a prípadne ich hneď zverejniť na internete. Alebo nám dovolia alkalické batérie urobiť niekoľko zaujímavých alebo dôležitých záberov.

Navyše, pri dlhodobom používaní nabíjacie akumulátory, aj keď sú pri nákupe drahšie, vychádzajú lacnejšie. Podľa typu sa dajú nabíjať 200 až 1000 krát a aj keď započítate cenu kvalitnej nabíjačky, ktorá akumulátory skutočne dobre nabíja ale nezabíja, a elektriny, náklady na jedno fotografovanie potom vychádzajú doslova smiešne oproti neustálemu kupovaniu alkalických batérií.

Najrozšírenejšie v minulosti boli akumulátory niklokadmiové (NiCd), ktoré sa pre svoje jedovaté zložky prestali na trhu vyskytovať, hoci pre ich vynikajúce vlastnosti najmä v mraze ich stále využívajú silové zložky štátov. Zrejme pre nich neplatia ochranárske argumenty. V tužkovom prevedení sa predávali s kapacitou najskôr okolo 500 mAh (milimpérhodín) a ku koncu predaja bola ich kapacita až 1000 mAh. Zväčša mali plochú vybíjaciu krivku (stále boli dobré a zrazu vybité) a schopnosť dodávať vysoký prúd. Nevýhodou bola postupná strata kapacity v čase a často sa tradovala ich náchylnosť k „pamäťovému efektu“. Túto fámu podporovali najmä užívatelia s lacnými a nekvalitnými nabíjačkami, ktorí svoje akumulátory skôr zabíjali, ako nabíjali. Autor tohto článku má pozitívne skúsenosti s veľkým množstvom článkov rôznych výrobcov a životnosť tisíc cyklov NiCd akumulátorov s počiatočnou kapacitou 500 mAh a 200 mAh po konci životnosti nie je výnimočná.

battery-charger Dnes sa takmer výhradne dajú zakúpiť len akumulátory NiMH (Nikel Metal Hydridové) a výrobcovia sa často predháňajú,kto dodá najvyššiu kapacitu. A tak nie je problém vidieť na pultoch predajní články v tužkovom prevedení (AA) s deklarovanou kapacitou 2900 mAh, ale je problém túto kapacitu z nich opakovane naozaj dostať a to ešte pri dosť vysokej záťaži (motor zoomu, blesk…). Reálna životnosť takýchto akumulátorov sťažka presahuje jeden rok a ak je podporená nabíjačkami dodávanými v sade, často neprežijú ani pol roka, najmä tie z rôznych hypermarketov. Opäť osobná skúsenosť podporená skúsenosťami nepoučiteľných kolegov.

GPrecyko

Kto to myslí vážne s fotografovaním na tužkové a mikrotužkové akumulátory, volí jednu z dvoch značiek. Sanyo Eneloop alebo GP Recyko. AA akumulátory sú predávané v kapacitách od 2000 do 2100 mAh, ale reálne využiteľných 2100 mAh. Navyše tieto dva druhy NimH akumulátorov s odlišnou vnútornou konštrukciou majú ďalšie dve významné vlastnosti. Takmer žiadne samovybíjanie a v prípade potreby znesú bez ujmy na životnosti aj kapacite nabíjanie prúdom 1A. Čo značí plné nabitie vybitých článkov do dvoch hodín. Bežne by sa mali nabíjať prúdom 1/10 C, teda asi 200 mA.
eneloop1

Nabíjačky by mali disponovať jednou dôležitou vlastnosťou, nech už nabíjate kvalitné články alebo aj lacné NiMH akumulátory. A to „delta peak efekt“, označovaný aj ako „delta U“. Jedna sa o schopnosť nabíjačky merať v pravidelný intervaloch napätie nabíjaných akumulátorov (najlepšie každý zvlášť) a v prípade, že napätie prestane rásť, ukončiť nabíjanie. Akumulátory sú už totiž nabité a každé ďalšie dodávanie energie by viedlo len k ich prehrievaniu (vylúčenie prebytočne dodanej energie cez plášť) a tým ku skráteniu ich životnosti! Nabíjačky s touto funkciou vyhodnotia baterky ako nabité a prestanú ich nabíjať. Lenže lacné nabíjačky, vybavené často len časovou aikou, nabíjajú vložené akumulátory bez ohľadu na ich stav nastaveným nabíjacím prúdom (v továrni) nastaveným časom (v továrni) bez ohľadu na kapacitu vložených akumulátorov a ich stav pred nabíjaním!

Ak ste si kúpili takúto sadu aku+nabíjačka s batériami napríklad 1500 mAh a teraz nabíjačkou nabíjate aku 2700 mAh a vložíte ich úplne vybité, nikdy ich s nabíjačkou s časovačom nenabijete doplna. Ale ak vložíte omylom do nabíjačky nabité batérie (akejkoľvek kapacity) nabíjačka ich bude nabíjať nastavený čas bez ohľadu na napätie a teplotu akumulátorov. Čím o ne môžete ľahko prísť.

Ak sa rozhodnete zaobstarať si fotoaparát na tužkové alebo mikrotužkové batérie, oplatí sa investovať do kvalitných batérií a kvalitnej nabíjačky. Z dlhodobého hľadiska sa vám to finančne vyplatí a ak používate doma aj iné spotrebiče, napájané tužkovými batériami, dokážete za niekoľko rokov ušetriť stovky eur. A pritom s článkami GP Recyko ste vždy pripravený na akúkoľvek akciu.

Trackbacks & Pings

  • Mám nový foťák | Záhrada v kopci :

    […] diaľky, ako Canon A2500, a napájaný je dvomi tužkovými baterkami. To mi vyhovuje, nabíjacie akumulátory používam aj do iných zariadení, vrátane starších fotoaparátov. Mám dosť osvedčených GP recyko 2100 aj kvalitnú nabíjačku. Jediný problém mám s tým, […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.