Model Monocoupe

On 17. februára 2014 by fotograf

Pridávam ďalšiu sériu fotografií na moju obľúbenú tému modely lietadiel. Tentoraz budem trochu monotématický, na obrázkoch je jediný stroj a to maketa historického lietadla Monocoupé. Fotografoval som ho na letisku Tekovský Hrádok pri Leviciach. Pravidelne sa tam koná leteckomodelárska exhibícia Litteam show a nie inak tomu bolo aj 13.septembra 2008.


Použil som na fotografovanie Olympus SP560-UZ. Na snímanie najmä rýchloletiacich modelov nie je veľmi vhodný, pomaly zaostruje, ale to som už tuším niekde spomínal. Zato keď vám model pekne pózuje na zemi, dajú sa zachytiť pekné zábery.

Nevýhodou na tomto letisku pre pilotov modelov aj fotografov je, že sa lieta na dráhe orientovanej severojužne a piloti stoja od poludnia proti slnku. A rovnako tak aj fotografi. Takže za pekného slnečného letného dňa sa tam lieta aj fotí mizerne. Výhodou potom je, keď má foťák dlhý zoom a môžete stáť trochu ďalej a snímať modely viac od juhu, aby slnko svietilo na vás zboku. Nevýhodou je, že je len málo pozícií, kedy model vo vzduchu naozaj vynikne.

Monocoupe

Monocoupe

Detail na maketu motora

Detail na maketu motora

Monocoupe

Monocoupe

Monocoupe

Monocoupe

Monocoupe

Monocoupe

Monocoupe

Pohľad z podhľadu

Pohľad z podhľadu

Pohľad z podhľadu

Pohľad z podhľadu

Pohľad z podhľadu

Pohľad z podhľadu

Viete, že je problém dostať fotografiu tohto modelu do nejakej fotobanky? Vadí im nápis na boku lietadla. Nič to, že ide o fotografiu vernej makety, nápis je copyright a šmytec, fotku vyradia. Niekedy mám pocit, že sa to s tými ochrannými známkami a duševným vlastníctvom vôbec dosť preháňa. Ešte že si niekto nedal patentovať koleso…

Mám z Tekovského Hrádku aj iné fotografie, tak niekedy nabudúce, priatelia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.