Pevný disk zvnútra

On 20. januára 2014 by fotograf

Videli ste už pevný disk z počítača? A videli ste ho už aj zvnútra? Spolu s kolegami sme ich zopár rozobrali. Ani nie tak zo zvedavosti, ale preto, že sme plánovali použiť ich motory na pohon modelov lietadiel. Samozrejme sa jednalo o malé modely s hmotnosťou do 300 gramov a motory bolo potrebné často upravovať a prevíjať ich vinutia, aby dosahovali väčší výkon. Robili sme to v marci 2007 a keď sme už mali pozháňaných dostatok rôznych pevných diskov, vyradených z počítačov, aj CD-ROM mechaník a všetko už bolo pripravené na prerábku, tak sa (našťastie k lepšiemu) zmenili podmienky pre zaobstaranie si továrenských motorov v priaznivej cene a tak z toho prerábania z disku do lietadla nakoniec nič nebolo.


Samozrejme som pri rozoberaní tých motorov všetko dôkladne fotografoval. Mal som k dispozícii taký „chrústik“ Nikon Coolpix 2200, malý fotoaparátik do vrecka u košele, napájaný dvomi tužkovými akumulátormi (ktorých som mal množstvo práve kvôli modelom). Foťák som kúpil výhodne na inzerát, hodil sa na dokumentovanie stavby modelov a jeho výhodou bol celkom slušný objektív na jeho triedu. Zoom 4,7 až 14,1 mm, svetelnosť 1:2,6 – 4,7. Dodnes ho používam, keď potrebujem niečo rýchlo vycvaknúť.

Ako teda vyzerá pevný disk, keď odstránite vakuový kryt?

pevný disk

Päť kovových platní vľavo, na ktoré sa ukladajú dáta. Vpravo sú čítacie a zapisovacie hlavy disku, poháňané druhým motorom po kyvnej dráhe. Z tejto časti nás zaujímali silné magnety.

pevný disk

Platne spolu s motorom po odmontovaní zo základne pevného disku.

motor

A toto je samotný motor, o ktorý nám išlo pri demontáži vyradeného disku.

rozobratý motor

Motor rozdelený na stator (s cievkami) a rotor (s magnetmi).

pevný disk

Iný typ pevného disku.

pevný disk

Po odstránení horného krytu opäť vidno zapisovacie disky a čítacie hlavy. Všimnite si odraz prsta na zrkadlovom povrchu disku pre ukladanie dát.

pevný disk

Po odstránení čítacích a zapisovacích hláv.

Vnútro diskov je absolútne čisté. Tie nečistoty, ktoré vidno na fotografiách, sú dôsledkom našej demontáže nie len skrutkovačom, ale aj občas sme niektoré hlavy skrutiek museli odvŕtať. A ani v dielni nebolo najčistejšie. Však pre našu potrebu sme toto riešiť nemuseli.

Aj keď nakoniec sme motory z diskov nepoužili, zostal nám zaujímavý materiál a tiež zaujímavé fotografie z toho, ako vyzerá počítač zvnútra 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.