Hasičské veterány

On 3. apríla 2014 by fotograf

Historické autá majú svoje neopakovateľné čaro. A čo potom také historické autá hasičské! Môžete ich vidieť v Hasičskom múzeu na zámku Přibyslav na Vysočine. Na fotografiách vám prinášam dve, Praga RN1 a hasičské auto Tatra.


Pragovka mala vpredu umiestnené čerpadlo, hneď pred motorom, ktorým nasávala vodu a vytláčala do dvoch hadíc. Celá armatúra bola vyhotovená z mosadze, aby odolávala vode a dala sa dobre udržiavať v činnosti.

Praga RN 1.

Praga RN 1.

Tatrovka zas mala všetko vybavenie uložené vzadu.

Tatra

Celá posádka, okrem vodiča a veliteľa, sedela na drevených laviciach bokom k smere jazdy. Nedá sa povedať, že by ich cesta k ohňu bola pohodlná.

Tatra

Tatra

Tatra

Len hadice na čerpanie vody, takzvané savice, boli uložené na stupátkach medzi blatníkmi historického automobilu.

Tatra

Tatra

Nielen kvôli týmto dvom nádherným historickým automobilom, veteránom prvorepublikových hasičov, sa oplatí navštíviť Hasičské múzeum v Přibyslavi. Expozícia na zámku je plná krásnych historických exponátov, dokumentujúcich neoceniteľnú prácu hasičov pri záchrane majetku a životov v historických dobách až po modernú súčasnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.