Ako som prišiel vadnou kartou o fotografie

On 14. decembra 2015 by fotograf

Po dlhšej dobe som opäť spojazdnil jeden svoj starší fotoaparát. Aby som nemusel vždy myslieť na to, že si mám so sebou zobrať aspoň kompaktný fotoaparát, keď idem do klubovej dielne alebo na letisko zalietať si s modelmi lietadiel, dal som si do kufríka s modelárskym vysielačom, nabíjačkou a akumulátormi aj Olympus C-760UZ. Je to 3,2 megapixelový ultrazoom s 10x zoomom. Starý asi desať – dvanásť rokov. No a minulý týždeň ma pekne vypiekol.

S týmto foťákom sme doma veľa fotili, keď bol nový a slúžil nám dobre asi tri či štyri roky. Potom išiel do brašne, odkiaľ sme ho vybrali pred asi tromi rokmi, kúpil som mu dve nové baterky, pretože tie staré LiIon akumulátory ani necekli a trocha s ním fotili pre jeden z našich webov. Potom zase skončil v brašni a pred pol rokom som ho začal používať na letisku.

Z minulosti som vedel, že má problém s rýchlosťou fotenia, teda akrobaciu vo vzduchu s ním fotiť nebudem. Kým po exponovaní opäť zaostrí a exponuje trvá aj dve sekundy. Ale na fotenie modelov na zemi a kolegov pri modeloch aj na snímky zo stavby alebo opráv modelov v dielni stačí. A tiež 3,2 MPix fotky stačia, navyše sa rýchlo nezaplní disk fotkami, ako keď používam zrkadlovku Nikon D5100. Ten robí skvelé fotky, ale nie vždy ho mám so sebou. A Olympus v kufríku s vysielačom bol vždy po ruke. Jediná jeho nevýhoda je to, že na jednu baterku urobí len niečo vyše sto fotiek. No druhú baterku som mal vždy v kufríku.

xD-card

Dostali sme zásielku štyroch rovnakých modelov lietadiel. Tak som nasnímal postupné otváranie tejto Mikulášskej nádielky. Pri dvadsiatej fotke sa foťák zasekol. Vyzeralo to, ako by mu náhle došla šťava v baterke. Tak som pohotovo vymenil akumulátor a urobil ďalšiu snímku. Opäť zaseknutie. Zopakovalo sa to aj po nabití akumulátorov. Tak som pohotovo objednal nový, až hen z Emeriky, cez ebay.com. Celých dva a pol eura ma to stálo.

Aké bolo moje sklamanie, keď ani s novým akumulátorom sa nedalo s C-760 fotografovať! Ba dokonca sa nedali ani fotky presunúť USB káblom do počítača! Nedalo so to ani z tej karty v inom foťáku! To už mi začalo pomaly svitať. Nepomohla ani výmena počítača ani pripojenie foťáku k PC s Ubuntu. Nič. Paradoxne na LCD fotoaparátov sa dali obrázky prezerať.

Napadlo ma začať odmazávať posledné fotografie z karty. Pri každom pokuse v každom z troch fotoaparátov Olympus (C-760, C-310, a SP-560 UZ) to skončilo hlásením o poškodenej karte a vypnutím prístroja.

Neostávalo nič iné, len sa rozlúčiť s fotografiami a kartu formátovať. Keď už prídem o snímky, aspoň budem môcť ďalej fotografovať s obľúbeným príručným foťákom. Lenže aj formátovanie karty skončilo hlásením o poškodenej karte. Nedá sa svietiť, stará xD karta s kapacitou 1 GB je háji.

Zbežne som pozrel do porovnávača cien, čo stojí nová. Skoro ma zhodilo zo stoličky! Fuji xD karta 2 GB sa predáva za vyše dvadsať eur a ešte je problém ju zohnať! Olympus totiž v minulosti razil svoj vlastný štandard xD kariet a vyrábal ich aj FUJI, ale SD karty tento formát „prevalcovali“.

Ešte že som mal v zásobe okrem malej 16 MB aj jednu 512 MB kartu. Na ňu sa mi vojde tri sto fotiek v rozlíšení 3,2 Mpix. Olympus 310 už ani nepoužívame, takže ten bez karty vydrží odložený, SP-560 má svoju 2 GB kartu. Ten foťák už ale nepoužívam pre vyčvachtaný teleobjektív, hoci by sa mi občas dobrý ultrazoom hodil. Keď si ale kúpim nový, celkom určite bude na SD alebo microSD karty.

Našťastie sme mali ešte jeden model nerozbalený, tak som ho nafotil iným foťákom a vlastne som o tie snímky neprišiel. A pri hľadaní chyby som prišiel k novému akumulátoru pre starý foťák. Teraz mám do neho baterky tri 😀 Opäť skončil v modelárskom kufríku a dúfam, že už ma tá xD karta nenechá v štychu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.