Kiwi a banán
Fotografovať ovocie ma celkom baví. Istú chvíľu som sa dokonca pokúšal fotografovať ovocie pre mikrofotobanky, ale žiaľ neúspešne. Ultrazoomový fotoaparát na to nie je príliš vhodný. Navyše pri fotení si treba ovocie nie len správne naaranžovať, mať dobré svetlo a kvalitný foťák s kvalitným objektívom, ale aj si vyberať pekné kúsky ovocia. A aj tak to nie je všetko.
Dnes som doma fotografoval úplne niečo iné a potreboval som čosi ako „model“ či „zástupcu“ do snímky. Tak som siahol po kiwi, ktoré ležalo hneď vedľa v miske. A vtedy som si spomenul, ako som fotil kiwi naposledy a koľko s ním bolo starostí.
Často totiž fotografujem v kuchyni, kde mám v lustri žiarivku s teplotou 5500 K, teda vo farbe slnečného svetla a keď zvonku dopadá svetla málo, ako v dnešný zamračený deň, prisvietim si touto žiarivkou a nemusím sa báť o zmenu farby a či vyváženie bielej. A pre prípad, že potrebujem silnejšie svetlo, vymením túto žiarivku za asi päťkrát silnejšiu, tá má ale 6500 Kelvinov. No a v kuchyni na stole máme ozdobný obrus a na ňom igelitovú fóliu. Uznáte, že na tom sa fotografovať nedá. Používam preto biele matné pozadie, ktoré natiahnem na stôl a môžem pokojne fotografovať.
No tak som na to biele pozadie to kiwi položil. Vyniklo perfekte, veď pozrite fotky. A aj tie fotky vyzerajú lepšie, ako tým ultrazoomom pred rokmi. A potom som ho zo stola vzal a bolo vymaľované. Či skôr posypané.
Na povrchu kiwi sú drobné jemné hnedé vlákienka , ktoré sa otrasmi alebo dotykom veľmi ľahko uvoľňujú a „zasvinia“ vám podklad, na ktorom ste to kivi fotografovali. Takže jemná utierka je pri fotografovaní tohto ovocia nevyhnutná.
No a keď už som bol pri tom neplánovanom fotografovaní ovocia, zobral som z misky aj zrelý banána a dvakrát ho cvakol. Ktovie, kedy zase rozprestriem biele fotopozadie a súčasne budem mať na stole zrelé a fotogenické ovocie.