Kto učí realitných maklérov fotografovať?

On 29. novembra 2015 by fotograf

Túto otázku si kladiem celkom často. V predajných inzerátoch je fotografia niečo, čo predáva. Tu nejde o žiadne umenie, v prípade realít ide o zdokumentovanie stavu, v ktorom sa nachádza byt, dom alebo pozemok, ktorý je ponúkaný. Textový popis parametrov je dôležitý, ale často nedokáže plne vystihnúť nie len atmosféru, ale ani okolie nehnuteľnosti.

Občas pozriem inzeráty domov na predaj. A fotky v nich. Skúste aj vy. Niekedy je to fakt zábava. Ako keby realiťák prepadol rodinu, ktorej byt je na predaj, a fotografoval od boku. Hrnce na sporáku, taniere v dreze, posteľ neustlaná, suché kvety vo váze na stole. Fotografie predkov na stenách a o neporiadku v pivnici ani nehovorím.

Verím, že pokosiť a upratať záhradu môže byť náročné pred fotografovaním. No neverím, že urobiť aspoň trošku poriadok v byte, ktorý chcem predať, sa nedá. Predpokladám teda, že realitný agent dopredu sa dohodne s predávajúcim, kedy príde urobiť obhliadku bytu a nafotografovať ho. A keď príde a v byte je bordel, nemal by fotiť. Pretože mizerné fotky znižujú hodnotu bytu a robia ho ťažko predajným. Argument, že je to vec majiteľa a nie agenta, nie je argument, ale výhovorka. Lebo ani agent nepredá a teda nezarobí.

Ale problém fotografií nehnuteľností nie je len problémom neporiadku na snímkach. Často je najväčší problém na druhej strane objektívu, pri hľadáčiku. Realitný maklér nafotí čo vidí a vysype fotky objektu do inzerátu. Ťažko mi je uvažovať o hypotéke a kúpe domu, keď vidím jeho fotky bez ladu a skladu. Keby si agent predstavil svojho typického klienta, alebo seba na jeho mieste, čo by asi na fotkách chcel vidieť? Nejaké zábery zvonka, potom zábery zvnútra. Nie ako prišlo, ale v nejakom „príbehu“. A ako vieme, príbehy predávajú. Len málo inzerátov ma fotografiami skutočne zaujalo, prezentovali predávanú nehnuteľnosť tak, že sa mi zapáčila a bol by som o nej ochotný uvažovať.

Ale nie len poradie fotografií a ich „aranžovanie“ by malo byť predmetom školenia realiťákov pri práci s fotoaparátom. Aj práca s bleskom a vypínanie aického režimu, ak to na ich kompaktoch ide. Aby sa nestalo, že pri fotografovaní cez dvere sú po oboch stranách záberu biele steny okolo dverí a sú „vypálené“ od blesku. Alebo že v zábere stojí čosi, čo skresľuje záber a fotograf povie, ako to býva často zvykom, že „vtedy som si to neuvedomil“. Je to ako pri práci s krajčírskymi nožničkami: dva razy meraj a raz strihaj. Pri fotografovaní nie len realít treba sa na snímku v hľadáčiku dobre pozrieť pred expozíciou a prípadne ju upraviť. Uvedomiť si, že mám v hľadáčiku vidieť nie iba to, čo chcem vidieť, ale všetko, čo je tam. A keď nemôžem použiť clonu a hĺbku ostrosti, ktorá „odfiltruje“ pozadie, tak musím fotiť inak a z iného miesta.

makler

Ktorý realitný maklér pochopí, že nie len schopnosť „ukecať“ predávajúceho na nižšiu cenu a kupujúcemu „zatajiť“ nepohodlné informácie, mu prinesie peniaze, ale aj schopnosť dobre prezentovať predávaný dom, ten získa výraznú konkurenčnú výhodu. A viacej zarobí predajom nehnuteľností. Fotoaparát je len nástroj, ale každý nástroj treba vedieť dobre používať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.