Mak na poli

On 27. decembra 2013 by fotograf

Mak je plodina, ktorá má zaujímavé postavenie v Európe. Napríklad na u nás alebo v Čechách sa mak pestuje na širokých lánoch polí, používa sa v potravinárstve, v domácej kuchyni aj v reštauráciach. Ale napríklad vo Francúzsku sú ich polia obmedzené na 100 metrov štvorcových, mak sa predáva v lekárni a v Grécku vás môže polícia poťahovať za dovezený makový závin.


Počas mojej dovolenky v Čechách som videl makové polia a zber maku kombajnami. Fotografie sú z druhej polovice augusta 2008.

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Zber maku pomocou kombajnu na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Makové pole na Vysočine

Takéto široké polia som tam videl na niekoľkých lokalitách. Bežne si človek uvedomuje mak ako kilové vecko hotovej plodiny, kúpené v potravinách, alebo ako súčasť makovej štrúdle. Vidieť takéto široké polia a zberať to kombajnom, je pre mestského človeka zážitok. Nevdojak sa človek zamyslí, či tí Francúzi alebo Gréci sú normálni. Asi nevedia, čo je dobré.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.