Historické modely

On 4. marca 2014 by fotograf

Zlatým vekom letectva sa označuje obdobie medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Nádherné stroje lietali v nádhernom období, plnom pokusov a omylov, ale aj obdobím vývoja. Začiatok letectva urýchlila prvá svetová vojna, kedy najskôr sa piloti znepriatelených strán vo vzduchu gentlemansky zdravili pri prieskumných letoch, neskôr po sebe strieľali brokovnicami, aby v závere vojny vyvinuli bojové stratégie, z ktorých niektoré zásady sa uplatňujú vo vojenskom letectve dodnes. Modely lietadiel z tej doby majú ale svoje neopakovateľné čaro a niektorí piloti s nimi dokážu zalietať naozaj nádherné predstavenie.


Jeden taký lietajúci cirkus sa predstavil aj lete roku 2008 na letisku v Tekovskom Hrádku. Účastníci najskôr postavili maketu vojenského tábora a potom v skupinách jedni na tábor útočili a bombardovali a druhí ako stíhači zas svoj tábor bránili ako letecké esá v akcii. Úchvatné divadlo modelov vo vzduchu a pyrotechnických efektov na zemi bolo neopakovateľné a sprevádzané komentárom z reproduktorov naozaj skvelé.

Najmä keď záchranu tábora po leteckej akcii útočníkov dopĺňal skvele spracovaný model dobového hasičského auta. Detailne spracovaný, rovnako ak aj všetky veľké makety lietadiel. Obdivovať bolo treba aj pilotné umenie, pretože vo vzduchu sa pohybovala desiatka modelov a každý pilot musel sledovať nie len ten svoj, ale aj modely „parťákov“ i súperov.

P9132749

Foker E-III Eindecker

P9132772

P9132773

P9132777

Foker E-III Eindecker

Foker E-III Eindecker

P9132814

P9132817

Foker E-III Eindecker

P9132833

Foker E-III Eindecker

Foker E-III Eindecker

P9133050

Samozrejme, že títo piloti neleteli svoje dobre nacvičené predstavenie prvý krát. Za celým vystúpením je mnoho hodín strávených jednak v dielni, ale aj na letisku pri príprave na toho, čomu my zo zeme hovoríme „letecký cirkus“.

Fotil som Olympusom SP-560 UZ a hoci sa v Tekovskom Hrádku na letisku lieta a fotografuje proti slnku, niektoré snímky sa vydarili. Zrejme preto, že pre pomaly ostriaci Olympus sú pomaly letiace modely vo vzduchu ideálne a všetko včas stihne 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.