Zhorená zásuvka

On 1. januára 2016 by fotograf

Bez elektriny si nevieme dnešný život predstaviť. Bez nej by ani nevznikol tento web ani digitálne fotografie. Elektrická energia je bežnou súčasťou nášho života. V podstate stačí do elektrickej zásuvky zastrčiť prívodná šnúru a môžeme spustiť elektrický sporák, mixér, vysávač, vŕtačku alebo kávovar. Elektrina je taká samozrejmá súčasť nášho života, že si uvedomíme našu závislosť na nej až vtedy, keď ju nemáme k dispozícii. Napríklad keď nám vyhorí zásuvka v byte.

Ale nejedná sa len o nedostupnosť elektrickej energie pre poháňanie prístrojov v našej domácnosti. Vyhorená elektrická zásuvka predstavuje značné riziko. Ne pre samotnú elektrickú energiu, ale na javy, ktoré ju môžu sprevádzať.

ZhorenaZasuvka

Zhorená zásuvka

Prechodom elektriny cez elektrické vodiče elektriny ubúda. Môže za to elektrický odpor. Strácajúca sa elektrická energia sa mení na teplo. A keď je tepla veľa…. vzniká oheň.

ZhorenaZasuvka

ZhorenaZasuvka4

Teplo samo o sebe nemusí byť problém. Problémom je, že okrem kovových súčastí elektrická zásuvka a elektrické vodiče obsahujú aj plasty. Tie sa teplom deformujú a pri vysokej teplote začínajú tiecť, až horieť.

Ako vyzerá zásuvka, v ktorej elektrina vykonala svoju deštrukčnú činnosť, je na fotkách. Elektrické zásuvky a vypínače vyžadujú pravidelnú údržbu, aby sa predišlo podobným stavom.

Fotografie boli urobené digitálnou zrkadlovkou Nikon D5100 a setovým objektívom 18-55. Pre lepšie snímky na bielom podklade (textilné plátno), bola upravená expozícia do plusu o hodnotu 0,7 až 1 EV. Je to podobne ako na snehu. Priveľa bielej farby na pozadí spôsobuje zašednutie celej snímky. Úprava expozičných hodnôt pri nastavenej clone urobí pozadie bielym a objekt zvýrazní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.