Mak na poli
Mak je plodina, ktorá má zaujímavé postavenie v Európe. Napríklad na u nás alebo v Čechách sa mak pestuje na širokých lánoch polí, používa sa v potravinárstve, v domácej kuchyni aj v reštauráciach. Ale napríklad vo Francúzsku sú ich polia obmedzené na 100 metrov štvorcových, mak sa predáva v lekárni a v Grécku vás môže polícia poťahovať za dovezený makový závin.
Počas mojej dovolenky v Čechách som videl makové polia a zber maku kombajnami. Fotografie sú z druhej polovice augusta 2008.
Takéto široké polia som tam videl na niekoľkých lokalitách. Bežne si človek uvedomuje mak ako kilové vecko hotovej plodiny, kúpené v potravinách, alebo ako súčasť makovej štrúdle. Vidieť takéto široké polia a zberať to kombajnom, je pre mestského človeka zážitok. Nevdojak sa človek zamyslí, či tí Francúzi alebo Gréci sú normálni. Asi nevedia, čo je dobré.