Modelárske letisko Laa

On 6. mája 2014 by fotograf

Kto vlastní modely lietadiel tak vie, aké náročné je nájsť bezpečné miesto na ich prevádzku. Modely so spaľovacím motorom sú hlučné, vetrone lietajú vysoko a ďaleko a akrobatické modely dokážu byť v rukách neskúseného pilota nebezpečné. Preto sa pomaly začínajú objavovať špeciálne letiská a bezpečnostnými prvkami, najmä tam, kde sa lieta pre verejnosť. Jedno modelárske letisko som objavil aj počas dovolenky v Rakúsku.


Išli sme na bicykloch z Moravského Mikulova pozrieť Rakúsky vidiek aj mesto Laa a počas jazdy medzi poliami som zbadal typický veterný rukáv. Že by letisko? Ale zdal sa mi pozemok akýsi malý, aby tu lietali a pristávali práškarské alebo športové lietadlá. Až keď sme prišli bližšie, zistil som, je sa jedná o modelárske letisko. A perfektne upravené.

Od asfaltovej príjazdovej cesty je oddelené závorou. Vo vnútri areálu je budova, zrejme zázemie a klubovňa, vo vnútri som nebol. Vonku je trávnatá dráha a uprostred nej je spevnený povrch pre modely s malými kolieskami, vyzeralo to ako hrubé PVC alebo niečo podobné.

P7165662

P7165663

P7165664

P7165665

P7165666

P7165667

P7165668

P71656682

P7165669

Sedenie pod strechou umožňuje debatiť o modeloch tým, čo nelietajú. Počas neprítomnosti ľudí areál stráži bezpečnostná kamera, napájanie je zo solárneho panelu.

Pri prípravu modelov lietadiel na let slúžia stoly na vzdialenejšej strane areálu letiska, oddelené od letiskovej trávnatej plochy živým plotom a možno aj nejakým zábradlím.

Celý areál je z centra mesta Laa vzdialený možno tri kilometre a od českých hraníc takých päť-šesť kilometrov. Neviem, aké sú podmienky členstva a poplatky, ale je to naozaj kúsok od Hrušovan nad Jevišovkou, takže ak by som tam niekde v okolí býval, určite by som rád chodil lietať práve na modelárske letisko v Laa. Je to bližšie, ako do Modelcentra v Znojme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.