Natur.Schutz.Park Alt Prerau

On 14. mája 2014 by fotograf

Takáto tabuľa nás čakala uprostred leta na ceste, ktorou sme chceli na bicykloch prejsť z moravského Mikulova do rakúskeho Laa. Trasu nášho cyklovýletu som si pekne naplánoval na internete, skontroloval v papierovej mape a vydali sme sa na cestu. Aké bolo naše prekvapenie, keď sme pri ceste uvideli tabuľu, ktorá sa netvárila vôbec prívetivo a spolu so zákazovou značkou dávala jasne najavo, že sme tu, hoci turisti na dovolenke, nevítaní hostia.


Na tabuli stojí v nemeckom a českom jazyku:


PRÍRODNÝ OCHRANNÝ PARK

Alt-Prerau je súkromné chránené územie s cieľom udržať prírodné hospodárenie a uzatvorené prírodné cykly. V zmysle tejto ochrannej myšlienky je nutné brať ohľad na prírodný systém a kľud.

Nepovolaným osobám je teda bez výnimky vstup a vjazd zakázaný.

Porušenie bude súdne stíhané.

Výstražná tabuľa, vypadnite odtiaľto!

Výstražná tabuľa, vypadnite odtiaľto!

Alt-Prerau je osada na hraniciach Rakúska a Moravy, na českej strane stojí dedina Nový Přerov. Neviem, čo by som ako cyklista na štrkovej ceste mohol tej prírode urobiť zlého, ale rešpektoval som nie len výstražnú tabuľu, ale aj oko kamery, ktoré si ma premeriavalo a urobili sme si tedy zachádzku.

Bu bu BU!

Bu bu BU!

Alt-Prerau

Tu nie ste vítaný!

Tu nie ste vítaný!

A všetko vidím, ty sviňa turistická!

A všetko vidím, ty sviňa turistická!

Tomuto hovorím milé privítanie

Tomuto hovorím milé privítanie

Podľa toho, že tabuľa je v nemeckom aj českom jazyku sa domnievam, že veľa turistov z Čiech by si rado skrátilo cestu bicyklom, no domáci majú iný názor aj na turistiku aj na Čechov. V prvom momente ma napadlo čosi o Mormonoch v Utahu. No rešpektoval som súkromné vlastníctvo a pripomenulo mi to názor jedného lazníka v Kanade (osade kúsok od nás), ktorý si tiež myslel, že cesto popri jeho poliach je jeho vlastníctvo a chcel na mňa pustiť psa. Až dovtedy, kým som mu nepovedal, že potom bude musieť predať nie len psa a kone, ale aj chalupu, toľko ho bude stáť môj právnik.

Tých pár kilometrov navyše v Rakúsku mi ale stálo za to. Je tam prekrásna krajina a ľudia v neďalekej dedine sú veľmi milí aj k turistom. Takže teraz ostáva jediné, ohlásiť Google map neprejazdnú cestu a nechať ju vymazať z mapy, ako som to už urobil niekoľkokrát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.