Silvestrovský ohňostroj

On 2. januára 2015 by fotograf

Fotografovať ohňostroj je celkom náročná disciplína. Jednak preto, že nie je veľa príležitostí si to natrénovať a potom, že fotografovať o polnoci na Silvestra vyžaduje hrubý sveter a veľkú odolnosť voči mrazu. A navyše sa veľmi hodí, keď viete obsluhovať svoj fotoaparát poslepiačky. Pretože v noci býva tma :o)

Pár krát som skúšal fotografovať ohňostroj kompaktom, ale to naozaj nie je ono. Tento rok som na ohňostroj vyskúšal zrkadlovku Nikon D5100, samozrejme so statívom. Fotil som z balkóna, z ktorého mám celkom slušný výhľad na miesto, kam zvyknú v meste o polnoci vystreľovať svetlice.

Pred samotným ohňostroj som si naštudoval teoretické vedomosti o fotografovaní ohňostroja a išiel si to na balkón vyskúšať na okoloidúcich autách. Mal som šťastie na nedočkavcov, ktorí si skúšali svoje svetlice v predtermíne.

ohnostroj

Potom už som po prípitku na šťastný nový rok 2015 vyšiel na balkón so statívom, na fotoaparát nasadil káblovú spúšť a sklopil zrkadlo (fotil cez LiveView obraz na zadnom displeji) a snažil sa uloviť najlepšie zábery. Najskôr som fotografoval na manuálne ostrenie, neskôr som prepol na zaostrenie aické a medzičasom menil nastavenie fotoaparátu.

ohnostroj

ohnostroj031

ohnostroj04

ohnostroj05

ohnostroj06

ohnostroj07

ohnostroj071

ohnostroj08

ohnostroj09

Niektoré fotky sa celkom podarili, ale mnohé nie. Setový objektív Nikor 18-55 nepatrí k tým najlepším, ale na mnohé účely sa celkom hodí. Aj keď som fotil len do jpg, niektoré zábery zniesli menšiu úpravu, najmä gamma korekciu.

Ďalšia šanca na ohňostroj bude zase o rok. Ja budem pripravený. A čo vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.