Jeseň na fotkách

On 26. októbra 2016 by fotograf

Rád fotografujem v zime, ale najčarovnejšia je jeseň. To som schopný sadnúť ráno do auta, vyjsť niekam za mesto, na opustenú cestu, tam zaparkovať a vydať sa pešo do prírody. Väčšinou si už v lete vytipujem lokality, kde by to mohlo stáť za to. Či už keď prechádzam autom a nájdem nejaký zaujímavý pozorovací uhol. Alebo keď som na výlete na bicykli a zapáči sa mi nejaké miesto.

Teraz som však získal istý stupeň fotografickej nezávislosti. Kúpil som starší dom na dedine s priľahlou záhradou, ktorá plynule prechádza do voľnej prírody. Jej krásu som zaregistroval už pri nákupnom rozhodovaní. A uvedomil som si, akou môže byť pre mňa fotografickou inšpiráciou a nevyčerpateľnou studnicou záberov.

jesen_2016-04

jesen_2016-06

jesen_2016-08

Ohromnou výhodou pre mňa je, že nemusím nikam ďaleko cestovať autom a hľadať miesta, ktoré sa oplatí vyfotografovať. Mám ich doma, pod nosom. A za ten čas som už stihol zistiť, kedy je aké svetlo dobré. Niektoré veci vyniknú popoludní, ale svoje neopakovateľné čaro majú letné snímky zavčas zrána. Takzvané „dlhé svetlo“ a mäkké tiene, ale pre mňa najmä iný uhol pohľadu, ako mávam každý deň popoludní.

jesen_2016-18

jesen_2016-17

jesen_2016-16

jesen_2016

Takže si so sebou občas beriem svoju zrkadlovku a urobím zábery, o ktorých si myslím, že stoja za zvečnenie. Alebo ako túto jeseň, vidiac že sa počasie umúdrilo a po týždni ťažkých oblakov sa ukázalo slnko, som do záhrady cielene prišiel len za účelom nafotenia jesennej nálady. Pretože už o pár dní bude všetko vyzerať inak. Príroda nepostojí, príroda sa vyvíja. A to je na nej to najkrajšie.

jablká na strome

Nafotil som veľa fotiek, z nich si dovolím vám ponúknuť svoj jesenný výber, skorý zber. Pretože ešte určite bude veľa pekných jesenných dní a to pre mňa znamená ďalšie využitie mojej záhrady ako motívu pre snímky. Stačí vyjsť na lúku nad ňou alebo k potoku pod ňou a mám toľko možností… Krásu netreba hľadať len na exotických miestach. Krása je všade okolo nás. Stačí ju len svojím okom objaviť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.