Letná

On 3. marca 2014 by fotograf

Letná je názov českého historického modelu lietadla. Má elegantné tvary a dobré letové vlastnosti, najmä pre milovníkov histórie lietania. Samozrejme že v medzivojnovom období, kam by takýto stroj tématicky patril, sa nelietali plnokrvné akrobatické obraty a lietajúce stroje nedisponovali motormi enormných výkonov, ktoré lietadlá katapultovali do startosférických výšiek behom okamihu.


Lietadlá tej doby lietali pomaly, majestátne a dovoľovali pilotovi kochať sa prírodou pod ním. Do takejto kategórie patrí aj model Letná, ktorého fotografie vám teraz ponúkam. Opäť sú to len fotografie statické, pretože môj Olympus SP-560 UZ má dosť problémy zaostrovať dostatočne rýchlo na letiaci model vo vzduchu a spústa fotografií vychádza neostrých.

Letná

Letná

Fotografie som urobil na práškárskom agroletisku koncom marca 2010. Žiaľ viacej fotografií asi nebude. Model bol zväčšovaný oproti pôvodnému plánu a pri jeho stavbe boli konštruktérom poddimenzované nosníky krídla, ktoré pri jednom z letov nevydržali a model havaroval. Ani pád do mäkkej pôdy nezachránil drevenú konštrukciu trupu a krídiel pred zničením. Našťastie vybavenie modelu neutrpelo nijakú škodu, takže je všetko zabudované do podstatne pevnejších modelov. To znamená, že ešte nejaké fotografie veľkých modelov lietadiel určite zverejním 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.