Oplatí sa lacný čínsky statív?

On 20. marca 2015 by fotograf

Túto otázku som si kládol aj ja. Pri pohľade na cenovky statívov pre fotoaparáty v našich obchodoch vo mne hlodal červík pochybnosti, či sa mi oplatí za to dať také peniaze a či by som si nemohol kúpiť niečo lacnejšie priamo z Číny. Dnes už viem na túto otázku dať fundovanú odpoveď a vám musí byť jasné, že keď píšem tento článok, nakoniec som ten čínsky statív kúpil. Tak ako, oplatí sa lacná čína?

Na začiatok pre upresnenie by som snáď mohol napísať, že statív som si kupoval vo februári roku 2009 spolu s 40 cm fotostanom a inými drobnými doplnkami na fotografovanie. Vtedy som používal fotoaparát Olympus SP-560 UZ, čo je taký ultrazoom, teda trochu lepší kompakt s veľkým rozsahom zoomu. Dlhé sklo som často využíval na výletoch v prírode, inak som s ním fotil často predmety a statív so stanom som si zaobstaral preto, že som dostal niekoľko možností na takzvanú produktovú fotografiu. Žiadne diamanty na čiernom skle, skrátka pár firiem si ma objednalo na vyfotenie ich výrobkov pre webové stránky. Z ruky sa mi fotiť nechcelo, nech sú tie fotky pod rovnakým uhlom a z rovnakej vzdialenosti. A tie lesklé nech sa nelesknú. Takže som si objednal statív SL-3600 z Číny cez ebay.com

stativ-1

stativ-2

Osemmegapixelový Olympus na štyri tužkové akumulátory váži 460 gramov, nech má s mojím adaptérom a UV filtrom pol kila. Na kompakt celkom dosť, ale proti zrkadlovke je to skoro nič. Takže som sa ani nemusel nejak extra zaoberať nosnosťou statívu. Čo ma omnoho viacej zaujímalo, aký bude vysoký. A keďže aj ja som vysoký a nechcel som sa hrbiť a zohýnať pri fotografovaní objektov tam hore (Slnko, mesiac, blesky..), kúpil som si taký, ktorý mohol umiestniť foťák do výšky 180 cm.

Onedlho po objednaní a zaplatení cez PayPal prišla krabica a v nej môj statív. Tri teleskopické nohy z hliníku (alebo duralu?), každá trojdielna. Na nastavovanie výšky každej nohy slúžia plastové trecie spony. Na spodku sú plastové guľové nožičky, aby si statív dobre sadol na podlahu aj keď keď je šikmá. Uhol rozovretia nôh je nastaviteľný a aretovaný plastovou maticou na strednej rúre. Kým plastové spony nôh pôsobili ako-tak dôveryhodne, tá centrálna matica vyzerala chabo už od začiatku. Rovnako ako spodný plastový háčik na fotobatoh či iné závažie, čo má stabilizovať statív. Pol kila by som na to nezakvačil a nikdy som statív ani nebral do prírody. Pre istotu.

Zo základne statívu sa do výšky vysúva asi 30 cm hliníková tyč za pomoci plastovej kľučky s prevodom na ozubenú tyč, celé je to aretované plastovou maticou na ľavej strane, kľučka je na pravej. Keď to používate opatrne, vydrží to. Len vo vysunutom stave je to celé trochu labilné…

Navrchu statívovej hlavy je odnímateľná dostička so skrutkou do statívového závitu fotoaparátu. Takže vložiť alebo vybrať foťák aj hračka. Dve zelené vodováhy, trubičková a kruhová, vám ukazujú, či je statív vo vodorovnej polohe. Nikdy som nerobil kontrolné merania.

V jednej ose sa dá statívová hlava otáčať vo vodorovnej ose, aretácia je plastovou maticou na ľavej strane. Na pravej strane je otočná plastová rukoväť, ktorou natáčame statívovú hlavu a teda aj foťák dohora alebo do dola, pootočením aretujeme alebo uvoľníme.

Snáď som v popise na nič nezabudol.

Pri používaní tohto lacného čínskeho statívu s kompaktom alebo mojím ultrazoomom sa za prvé tri roky nevyskytli nijaké problémy. Samozrejme, že v maximálne vysunutej polohe bol foťák trochu labilný, trochu sa to celé tam hore kývalo, ale vo vnútri nič nezvládnuteľné.

Vlani v lete som si zaobstaral digitálnu zrkadlovku. Samozrejme, že sa s tým fotí o niečo lepšie, ako s Olympusom SP-560 UZ 😉 Lenže spolu s objektívom Nikkor AF-S DX VR zoom 55-200 mm f/4-5,6 G váži Nikon D5100 900 gramov a to už je na tento statív aj dosť 😉 No stále sa to dá. Fotil som s touto zostavou napríklad silvestrovský ohňostroj alebo zatmenie Slnka.

Práve pri poslednom použitím som si všimol, že som asi dostatívoval. Praskli totiž tie plastové spony na teleskopických nohách. Ešte nie všetky, ale asi to nebude dlho trvať. V praxi to značí, že nebudem môcť používať statív s naplno vytiahnutými nohami, len so zasunutými, aby mi udržal skoro kilový foťák (no dobre, s menším sklom to bude trištvrte kila) a výšku budem môcť dolaďovať tou tyčkou na kľučku. To aby som si pri fotení ohňostroja na balkóne alebo produktov na stole pod statív podložil pevný stolček 😀

stativ-3

stativ-4

stativ-5

stativ-6

stativ-7

Takže ako je s tým lacným čínskym statívom? Oplatí sa?

Sú situácie, kedy áno.
Ak fotíte kompaktom alebo iným malým a ľahkým foťáčikom, mám vyskúšané tak do pol kila, tak lacný čínsky statív môže byť výhodou.
Ak potrebujete na pol roka niečo lacné a nebudete to vláčiť do prírody, tak lacný čínsky statív môže poslúžiť. Veď tento vydržal 6 rokov a stál pôvodne 30 eur.

Navyše, veľa internetových predajcov predáva práve takéto lacné čínske statívy, ale za trochu vyššiu cenu. Ak máte záujem o takýto statív, určite je výhodnejšie kúpiť si ho radšej z Číny. Predpokladám, že záruku riešiť nebudete a predajca vám reklamáciu aj tak neuzná pre zlé zaobchádzanie 😀 So statívom.

A sú situácie, kedy lacnú čínu nie.
Fotografuje so zrkadlovkou.
Fotografujete v prírode a potrebujete stabilný statív.
Fotografujete veľa a často.
Potrebujete absolútne pevnú a stabilnú statívovú hlavu vo vysunutej polohe.

Čo ďalej?

Našťastie mám riešenie, ako pomocou spôn zo suchého zipsu spevniť tie prasknuté spony. No aj tak ma neminie kúpa statívu, ktorý nebude mať problém udržať kilový foťák a ktorému nebudú praskať plastové súčiastky. A keďže to bude statív pre zrkadlovku, už to asi nebude statív z Číny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.